Pingviinipoeg Lolo
Mina ja maailm

Advent

Keegi on lühtrid tänavale riputanud. Need kõlguvad majade vahele tõmmatud lambikestega palistatud traatide küljes ja siravad sinivalgetes tuledes. Lampide ketid sillutise kohal koonduvad kauguses virvendavaks arkaadiks. Nende vilkuvad sinised lambikesed panevad õhu värelema ja võbelema. Majade aknad on kaunistatud punaste tulede ja kuulikestega. Ukseavade ümber ripuvad samuti elektriküünlad. Kõik sillerdab ja virvendab peagi saabuvate pühade meeleolus. Kuigi jõulukuu on alles alanud, tekib tunne, et pühad on juba päris ukse taga.

Keset linnaplatsi seisab suur täiusliku kolmnurkse kujuga jõulupuu. Kähara kuuse okste külge on kinnitatud hiidsuured kuldsed ja hõbedased kuulid, puu tipus helgib uhke Taaveti täht. Praegu pole veel piisavalt pime ning tema küljes olevad värvilised lambid veel ei põle. Tundub, nagu ootaks puu vaikselt oma hiilgeaega ja pimedusega saabuvat säravat etteastet.

Kuuse alumiste okste küljes lehvivad kirjad jõuluvanale ning muidu head soovid. Tervist ja õnne. Edu ja kordaminekuid. Uus Lego komplekt, uus telefon. Olin pai laps, kuigi vahel natuke ulakas ka. Olen tubli tüdruk olnud ja koolis hästi õppinud. Palun uut kaisukaru. Rahu kogu maailmale.

Kuigi linnaservas oli maa veel valge, on südalinna tänavad lumeta. Pori ei ole, jääd ka mitte. Tavaline sügisilm, õrna tuule ning nullilähedase temperatuuriga. Elanikud ei lase end lumetust detsembrikuust heidutada. Jalutatakse lastega, tehakse pilte. Lapsed sirgeldavad oma varesejalgseid tähti valgele paberilehele. Voldivad lehe kokku soovikirjaks ning riputavad ema abiga kuusepuu külge.

Puuoksad liiguvad vaikselt ning sahistavad kirjaridu tuulisele käskjalale. See kannab soovid edasi linnast maale, maalt merele. Merelt läbi voogavate jäiste lainete üles pilvedesse. Kõrgele-kaugele vihmapiiskade ja lumehelveste juurde. Sinna, kus tähed säravad ja kõik soovid täituvad. Et jõuluime saaks sündida ja maailm muutuks jälle pisut paremaks paigaks. Võib-olla isegi selliseks, kus ka minul on hea olla.

Riputan ka oma salasoovi puu külge ja loodan salamisi, et äkki läheb see kunagi täide. Jõulud on ju imede aeg!